Statul continuă să se împrumute masiv de la cetățeni: ce înseamnă asta, mai clar, dacă nu ești specialist în economie
Nu trebuie să ai licență de specialist în economie pentru a înțelege cum funcționează sistemele financiare mari în care sunt implicați statul român sau cetățenii. În cele ce urmează vom explica, concret, cum a ajuns statul să se împrumute de la populație, pentru a înțelege pe deplin mecanismele din spatele unor astfel de informații.
Trebuie să știi că este vorba despre programele prin care românii de rând, cetățenii simpli, deci, pot cumpăra titluri de stat.
De exemplu, Fidelis şi Tezaur. Cu ajutorul acestora, românii plătesc bani statului, pentru titluri și primesc în schimb dobânzi.
Aceasta este una dintre formele de împrumut ale statului român și se pare că e una foarte rentabilă, dacă ținem cont de faptul că Ministerul Finanţelor a atras astfel, de la cetățeni, nu mai puțin de 16 miliarde de lei, în perioada ianuarie – noiembrie 2022.
Și tu poți să împrumuți statul, dar nu gratis. Iată ce ai de câștigat
Dacă vrei să cumperi încă titluri de stat, tocmai ți s-a oferit ocazia. Ministerul Finanțelor a lansat, în data de 5 decembrie, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin intermediul Programelor TEZAUR și FIDELIS.
Astfel, poți încă să investești în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 2 ani și dobânzi anuale de 7,65%, respectiv 7,80%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
Dacă ești interesat de astfel de investiții, trebuie să știi că titlurile de stat pot fi cumpărate:
-Între 5 – 19 decembrie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului;
-Între 5 – 20 decembrie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;
-Între 5 – 19 decembrie 2022 în mediul urban și 5 – 16 decembrie 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
De asemenea, persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, în perioada 5 – 19 decembrie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, care sunt listate la Bursa de Valori București.
„Titlurile de stat în lei au scadențe de 1 an și 3 ani cu dobânzi anuale de 7,65% și respectiv 8,00%, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani și dobândă anuală de 2,70%, respectiv 3,70%.
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro”, a transmis Ministerul.